Ontwikkeling Huis van de Wijk Polderwiel tot publieke ruimte.

‘Discussie documenten’ zoals deze worden gebruikt om de ruimte af te tasten en te bespreken met de projectgroep.

‘Discussie documenten’ zoals deze worden gebruikt om de ruimte af te tasten en te bespreken met de projectgroep.

In opdracht van de Gemeente Dordrecht is er een projectgroep samengesteld om het verzorgingscentrum ‘Het Polderwiel’ beter aan te laten sluiten op de omliggende woonwijken. In een dergelijk project zijn veel stakeholders, die elk vanuit hun eigen inzichten en kennis iets toe te voegen hebben aan de invulling van deze publieksruimte. Enerzijds gaat dat over de inrichting en de indeling, maar veel is al bepaald vanuit de programmering die door de verschillende organisaties in de ruimte worden georganiseerd.

Deze informatie wordt eerst opgehaald en in kaart gebracht, om vervolgens te kijken naar de uiteindelijke gebruikers van de ruimte. In dit geval gaat de doelgroep breder worden, en dus zal ook de programmering daarop aan moeten gaan sluiten. Om dit alleen al te kunnen realiseren zal de ruimte, die momenteel is opgedeeld in allemaal kleinere ruimtes, helemaal moeten worden opengetrokken. Hierdoor ontstaat er als het ware een open canvas waarbinnen de betrokken partijen zelf kunnen invullen wat er op dat moment nodig is.

Naast de fysieke ruimte, de ‘hardware’, zal ook de ‘software’ in de vorm van programmering, de content en de communicatie daarvan naar buiten toe veel sterker moeten worden. Een belangrijk element in de ontwikkeling van publieksruimtes is de adaptatie hiervan door de omwonenden. Zij bepalen uiteindelijk het succes. Een van de bevindingen die ik uit andere projecten heb gehaald is wel dat de ruimte het gevoel moet geven dat hij nooit af is, dat de ruimte altijd kan worden aangepast aan de behoefte die er op dat moment is. Dit geeft bewoners en omwonenden het gevoel dat ook zij de ruimte kunnen en mogen gebruiken.